Αγαπητέ γονέα,
Τα παιδιά που παλεύουν με την έλλειψη προσοχής δυσκολεύονται να φιλτράρουν τα εξωτερικά ερεθίσματα και τους εξωτερικούς περισπασμούς: αυτό που είναι εύκολο να αγνοήσετε, είναι σαν μια μεγάλη διαφημιστική πινακίδα για το παιδί σας!
Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε πώς να υποστηρίξετε το αγχωμένο παιδί σας και να ανταποκριθείτε στην ευαισθησία και στις συναισθηματικές του ανάγκες.
1. Να είστε υπομονετικοί. Αν τους ζητήσετε να κάνουν κάτι, πιθανότατα θα αποσπαστούν στη διάρκεια της προσπάθειας τους, από μια δραστηριότητα, έναν ήχο, μια σκέψη ή ένα αντικείμενο. Πριν ξεκινήσετε να υψώνετε τη φωνή σας, κάντε μια παύση για ένα λεπτό και πάρτε μια βαθιά ανάσα και έπειτα αρχίστε να σκέφτεστε. Υπενθυμίστε ξανά αυτό που αναμένετε να κάνουν και μην το παίρνετε προσωπικά. Δεν είναι ασεβείς, απλώς χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να κάνουν πράγματα.
2. Να είστε συνεπείς. Καθιερώστε προβλέψιμες ρουτίνες και να είστε συνεπείς στο να τις τηρείτε. Η ύπαρξη μιας δομής στο εξωτερικό κόσμο του παιδιού, το διευκολύνει να αναπτύξει μια δομή και στον εσωτερικό του κόσμο. Μαζί, μπορείτε να δημιουργήσετε μια οπτική υπενθύμιση (πίνακας, post –it κτλ) τόσο με εικόνες όσο και με απλές λέξεις για το τι περιλαμβάνει η κάθε μέρα, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων τους. Τοποθετήστε την οπτική υπενθύμιση σε ένα μέρος που είναι εύκολο να το δουν τα παιδιά σας, όπως στον τοίχο ή στο γραφείο τους και αναφέρετέ το ξανά και ξανά.
3. Να είστε αξιόπιστοι. Να εννοείτε αυτό που λέτε. Δεν υπάρχει τίποτα πιο μπερδεμένο για ένα παιδί από το να του λες να κάνει κάτι ή να το απειλείς με κάτι που δεν εννοείς και δεν θα συμβεί. Οι λέξεις χάνουν το νόημα τους και με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά χάνουν την εμπιστοσύνη τους σε εσάς. Οι πράξεις σας πρέπει να υποστηρίζουν τα λόγια σας. Αν λέτε ότι πρόκειται να κάνετε κάτι, κάντε το.
4. Να είστε προβλέψιμοι. Με το να είστε συνεπείς και αξιόπιστοι, γίνεστε προβλέψιμοι για το παιδί σας. Ξέρει τι να περιμένει και δημιουργεί μια αίσθηση εμπιστοσύνης και ασφάλειας προς εσάς. Η προβλεψιμότητα, η αξιοπιστία και η συνέπεια είναι οι τρεις πυλώνες της ασφαλούς σχέσης γονέα-παιδιού που θέτουν τα θεμέλια για μια υγιή ανάπτυξη.
5. Θέστε όρια. Τα όρια παρέχουν δομή και πλαισιώνουν το άγχος. Εφόσον, τίθενται με σεβασμό, υγιή τρόπο, τα όρια δημιουργούν μια αίσθηση ασφάλειας και δημιουργούν ένα στέρεο έδαφος για εξερεύνηση, παιχνίδι και δημιουργικότητα. Η υπερβολική ελευθερία μπορεί συχνά να δημιουργήσει πάρα πολύ άγχος. Παρέχοντας ένα δομημένο περιβάλλον για το παιδί σας, βοηθάτε στη μείωση του άγχους και διοχετεύετε την ενέργεια του παιδιού σας σε παραγωγικές και κοινωνικά αποδεκτές δραστηριότητες.
Τέλος, κάτι που έχουμε μάθει μέσα από την θεραπευτική διαδικασία με παιδιά διαγνωσμένα με ΔΕΠ-Υ, είναι να σκεφτόμαστε πάντα τι νιώθει και τι χρειάζεται το παιδί που έχουμε μπροστά μας την εκάστοτε στιγμή.
Συχνά, τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ, δεν μπορούν να σας ενημερώσουν προφορικά τι χρειάζονται ή πώς νιώθουν. Αντίθετα, σας δείχνουν μέσα από τις πράξεις ή τις συμπεριφορές τους και η εκμάθηση της αποκωδικοποίησης αυτής της επικοινωνίας είναι μέρος της δυνατότητας σας να τα υποστηρίξετε και να ανταποκριθείτε στις ανάγκες τους.
Για παράδειγμα, αντί να πουν “Νιώθω αγχωμένος, επειδή δεν καταλαβαίνω αυτήν την εργασία για το σπίτι”, μπορεί να πετάξουν το βιβλίο εργασιών και να πουν κάτι σαν : “Δεν θέλω να κάνω την εργασία μου! Είναι βαρετή!”.
Εάν ρωτήσετε τον εαυτό σας «Τι νιώθει και τι χρειάζεται το παιδί μου αυτή τη στιγμή; » προτού του απαντήσετε, μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι η εργασία είναι πολύ δύσκολη γι’ αυτό και πιθανότατα χρειάζεται να το βοηθήσετε να την ολοκληρώσει.
Το να πείτε κάτι σαν :
“Είναι πραγματικά μια δύσκολη εργασία αυτή, ας τη δούμε κομμάτι-κομμάτι και ας την κάνουμε μαζί. Μπορώ να σε βοηθήσω!”
θα είναι ένα πολύτιμο δώρο που θα κάνετε στο παιδί και στον εαυτό σας!
Με αγάπη,
0 Σχόλια