Αγαπητοί γονείς,
Σε αντίθεση με όσα θεωρούν πολλοί, η Θετική Διαπαιδαγώγηση δεν είναι να μεγαλώνεις παιδιά χωρίς να τους λες όχι. Στην πραγματικότητα, αυτό το στυλ ανατροφής ‘’δημιουργεί’’ παιδιά που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της συμπεριφοράς τους. Αντί να απειλούν, να εξαναγκάζουν ή να δωροδοκούν ένα παιδί να συμπεριφέρεται σωστά, ο γονείς/φροντιστές εργάζονται για να αναπτύξουν τον αυτοέλεγχο των παιδιών τους. Οι ενήλικες ενθαρρύνουν τα παιδιά να κάνουν καλύτερες επιλογές επισημαίνοντας τι κάνουν σωστά, ενώ έτσι αναπτύσσουν την ικανότητα του παιδιού να λύνει τα προβλήματα της ζωής του. Όταν χρησιμοποιούν θετική διαπαιδαγώγηση, οι γονείς προωθούν τον σεβασμό, την ηρεμία και την ανεξαρτησία στο παιδί τους.
Δείτε πώς:
Η θετική διαπαιδαγώγηση δίνει προτεραιότητα στη σύνδεση.
Τα παιδιά έχουν την καλύτερη συμπεριφορά και τα περισσότερα κίνητρα για να ακούσουν, όταν οι βασικές τους ανάγκες είναι ικανοποιημένες (αγάπη, ύπνος, πείνα, ξεκούραση).
Είναι αδύνατο, τα παιδιά να αισθάνονται τέλεια συνδεδεμένα μαζί μας ανά πάσα στιγμή, ωστόσο, πρέπει να βεβαιωθούμε πως αισθάνονται ότι ακούγονται, κατανοούνται και είναι ασφαλή, ώστε να μας προβάλλουν την καλύτερη δυνατή συμπεριφορά τους.
Οι γονείς υιοθετούν την οπτική του παιδιού:
1. Αφιερώνουν χρόνο για να καταλάβουν ότι ένα παιδί μπορεί να αισθάνεται απειλή, ανασφάλεια, ανησυχία, πείνα ή κούραση, καθώς αυτά τα συναισθήματα μπορεί να λειτουργήσουν αρνητικά στη συμπεριφορά του.
2. Εκφράζουν την κατανόηση για τα συναισθήματα του παιδιού τους, ώστε το παιδί να μπορεί να ανακουφιστεί από αυτά.
3.Κατανοούν ότι τα συνεχιζόμενα προβλήματα συμπεριφοράς μπορεί να οφείλονται στην αδυναμία του παιδιού να συμπεριφερθεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Ως εκ τούτου, είναι ευθύνη των γονέων να βοηθήσουν το παιδί να αναπτύξει αυτή την ικανότητα.
Οι γονείς χρησιμοποιούν ένα συνδυασμό θετικής ενίσχυσης, αρνητικής ενίσχυσης και λογικών συνεπειών.
Η Θετική ενίσχυση χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της καλής συμπεριφοράς. Λέγεται στο παιδί τι έκανε και λειτούργησε καλά ή πώς έφτασε κοντά στο να κάνει αυτό που περίμεναν από αυτό.
Η Αρνητική ενίσχυση είναι η καθυστέρηση ή η διακοπή αυτού που θέλει πχ να κάνει το παιδί, μέχρι αυτό να συνεργαστεί. Για παράδειγμα, δεν θα φέρω τα παιδιά μου στο πάρκο μέχρι να καθαριστούν τα παιχνίδια τους ή δεν θα ακούω τι λένε, μέχρι να σταματήσουν να γκρινιάζουν.
Οι Λογικές συνέπειες ποικίλλουν, αλλά πηγάζουν άμεσα από τη συμπεριφορά. Για παράδειγμα, πολλοί γονείς δρούν:
– Απομακρύνοντας το παιδί από μια κατάσταση όπου έβλαψε ένα άλλο παιδί.
– Πληρώνοντας για ένα βάζο που έσπασε το παιδί, χρησιμοποιώντας δικά του χρήματα από τον κουμπαρά του.
– Δεν του επιτρέπεται το tablet για το υπόλοιπο της ημέρας, επειδή χρησιμοποίησε το κινητό χωρίς άδεια.
Ας μη ξεχνάμε: Τα παιδιά μας δεν είναι μόνο μικρά πλασματάκια, είναι και οι ενήλικες του αύριο! Ανατροφοδοτώντας τα ανάλογα, θα μεγαλώσουμε παιδιά που μπορούν να λύσουν προβλήματα, θα έχουν κοινωνικό πνεύμα και τη δυνατότητα να κάνουν τον κόσμο μας ένα πιο ειρηνικό μέρος!
Με αγάπη,
0 Σχόλια